2016. jan 07.

Védjegyek az Európai Unióban – változások 2016. márciustól

írta: Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda
Védjegyek az Európai Unióban – változások 2016. márciustól

2016. március 23-ával módosul a közösségi védjegyekről szóló rendelet (207/2009/EK tanácsi rendelet). Változik a közösségi védjegy elnevezése, a védjegybejelentés díja és számos részletszabály.

Közösségi védjegy helyett március végétől már „európai uniós védjegy”-ről beszélhetünk. Változik az eljáró hivatal elnevezése is, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal az Európai Unió Szellemi Tulajdonjogi Hivatala elnevezést veszi fel.

apple-iphone-books-desk.jpg

A módosítás pontosítja, hogy milyen esetekben léphet fel az európai uniós védjegy jogosultja a védjegy engedély nélküli használójával szemben. Tilos

  • a védjeggyel azonos vagy ahhoz hasonló a megjelölés elhelyezése az árun vagy csomagolásán;
  • a megjelölést hordozó áru eladásra való felkínálása, forgalomba hozatala, valamint forgalomba hozatal céljából történő raktáron tartása, illetve szolgáltatás felajánlása vagy nyújtása a megjelölés alatt;
  • a megjelölést hordozó áruk behozatala vagy kivitele;
  • a megjelölés kereskedelmi névként vagy vállalkozás neveként, illetve kereskedelmi névnek vagy vállalkozás nevének a részeként való használata;
  • a megjelölés használata üzleti iratokon vagy reklámban;
  • a megjelölés olyan összehasonlító reklámban való használata, amely megtévesztő.

Ez a felsorolás nem kimerítő jellegű, azaz általánosságban elmondható, hogy más védjegye vagy egy ahhoz hasonló megjelölés csak a védjegy jogosultjának engedélyével használható.

Látható, hogy kifejezetten említésre került a védjegyek reklámban történő használata – és bár a szövegezés csupán az eddigi, Magyarországon is követett gyakorlatot ültette a rendeletbe, érdemes erre a reklámozás során odafigyelni.

Pontosításra került ugyanakkor az is, hogy használható más védjegye annak érdekében, hogy a védjegy jogosultjára vagy termékeire, szolgáltatására hivatkozzunk.

Változik az európai uniós védjegyhez kapcsolódó díjak mértéke. A bejelentési díj 900 euró helyett 850 euróra csökken, azonban az eddigi három helyett, egy áruosztályt (termék vagy szolgáltatási csoportra) foglal magában. Amennyiben egynél több áruosztályban szeretnénk a megjelölést oltalom alá helyezni, további díj fizetendő: két áruosztály esetén 50 euró, a harmadik és minden további áruosztály esetén 150 euró a díjtöbblet.

Szólj hozzá