2015. dec 22.

Szükségem van védjegyre?

írta: Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda
Szükségem van védjegyre?

Ha új terméket, szolgáltatást szeretnénk piacra dobni, biztosan szembe találjuk magunkat azzal a kérdéssel, hogy hogyan is nevezzük el. A név, az arculat, egy logó, a színek fontos szerepet játszanak abban, hogy a későbbiekben a terméket vagy szolgáltatást a célközönség be tudja azonosítani, emlékezzen rá. A védjegy által oltalmat szerezhetünk ezekre az elemekre így biztosítva azt, hogy más ne használhassa ezeket vagy ezekhez megtévesztésig hasonló megjelöléseket saját áruja vagy szolgáltatásával kapcsolatban.

Mi is a védjegy? A védjegy egy olyan megjelölés (szó, jelmondat, logó, ábra, de akár grafikailag ábrázolható hang vagy térbeli forma is lehet), amely alapján a védjegy jogosultjának termékei, szolgáltatásai megkülönböztethetőek, beazonosíthatóak lesznek. A védjegyet az oltalom alapján kizárólag a védjegy jogosultja használhatja az adott áruk vagy szolgáltatások kapcsán, az engedély nélküli felhasználásokkal szemben pedig felléphet.

Még ha nem is szeretnénk levédetni a nevet vagy logót, akkor is érdemes egy előzetes kutatást szakember segítségével elvégeztetni annak érdekében, hogy ne a használatuk során derüljön ki, hogy az általunk megálmodott nevet, grafikát már más is kitalálta és használja. Ilyen esetben arra kényszerülhetünk, hogy megváltoztassuk a nevet, grafikát, illetve akár súlyos kártérítés fizetésére is kötelezhetnek bennünket.

Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk védjegyoltalmat szerezni, több lehetőségünk is van attól függően, hogy földrajzilag milyen területen szeretnénk a védjegyet használni és védeni. Nemzeti védjegy esetén, a védjegy oltalom hatálya csak Magyarországra terjed ki. Közösségi védjegy esetén, a védjegy oltalom hatálya az egész Európai Unió területére kiterjed. Nemzetközi védjegy esetén pedig a védjegy azon országokban élvez majd védelmet, amely országok megjelölésre kerülnek a bejelentésben.

desk-office-pen-ruler.jpg

 Nemzeti védjegy

A nemzeti védjegy esetében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jár el. A bejelentés alapdíja 74.800,- Ft. A védjegyeljárás 6-12 hónapot vesz igénybe, azonban a védjegy visszamenőlegesen is oltalmat élvez a bejelentés napjától kezdődően. Az oltalom időtartama 10 év, ami további 10-10 évvel meghosszabbítható.

 Közösségi védjegy

A közösségi védjegy abban speciális, hogy az oltalom az Európai Unió teljes területére kiterjed. Ugyanakkor a hivatal elutasítja annak a megjelölésnek a lajstromozását, amelyet bármely tagállamban bejegyzett védjegy alapján sikeresen megtámadnak. Azaz, ha a megjelölésünk egy tagállamban nem lenne lajstromozható, a teljes közösségi bejelentés elutasításra kerül. Az eljárást a Belsőpiaci Harmonizációs Hivatal folytatja le, a védjegyeljárás alapdíja 900 euró. Az oltalmi idő szintén 10 év, amely további 10-10 évvel meghosszabbítható.

 Nemzetközi védjegy

Az ún. Madridi egyezmény alapján lehetőség van arra, hogy egy már meglévő védjegyet, vagy bizonyos esetekben akár egy védjegy bejelentést az egyezményben részes államok területére (mintegy 92 állam) is kiterjesszük egy egyszerű eljárás keretében, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) közreműködésével.

A nemzetközi védjegy azonos jogokat biztosít a megjelölt országban az ottani nemzeti védjegyével. A bejelentés díja kedvezőbb az adott ország nemzeti védjegybejelentésének díjához képest. A díj mértéke több tényezőtől függ, díjkalkuláció a megjelölni kívánt országok ismeretében adható.

 Védjegykutatás

A védjegy bejelentési eljárást megelőzően érdemes egy védjegykutatást végezni, melynek során megvizsgáljuk a különböző adatbázisokban azt, hogy van –e az általatok levédetni kívánt megjelöléshez hasonló védjegy, ez ugyanis a lajstromozás akadályát képezheti, amennyiben a jogosult felszólal a megjelöléssel szemben. A védjegykutatás által csökkenthető annak kockázata, hogy a lajstromozást a hivatal korábbi hasonló védjegyre való hivatkozás miatt utasítja el.

Szólj hozzá

védjegy IP